Lost Password?   -   Register

 
Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
REET ( Level 1 & 2 ) संस्कृत - अव्यय क्विज
Author Message
Team SMART Offline
Banned

Posts: 1,646
Joined: Feb 2017
Post: #1
REET ( Level 1 & 2 ) संस्कृत - अव्यय क्विज
1. अधोलिखितेषु अव्ययं नास्ति ?
(A) विना
(B) अन्तरा
(C ) अन्तरेण
(D) समीपम्

Correct Answer  ( D )



2. अधोलिखितेषु अव्ययं नास्ति ?
(A) मिथ:
(B) उत्युच्चै:
(C ) गत्वा
(D) नाना

Correct Answer  ( B )




3. अधोलिखितेषु अव्ययं नास्ति ?
(A) कृत्वा
(B) संकृत्य
(C ) संपठ्य:
(D) सहयुध्वा 

Correct Answer  ( D )




4. राम:वनं गत्वा उपवृक्षम् उषितवान्" अत्र कति अव्ययपदानि ?
(A) एकम्
(B) द्वे 
( C) त्रीणि
(D) एकमपि न

Correct Answer  ( B )




5. शुक्लपक्षस्य विधायकम् अव्ययपदम्  ?
(A) वादि
(B) सुदि
( C) रुचि
(D) बदि

Correct Answer  (B )




6. कृष्णपक्षस्य विधायकम् अव्ययपदम् ?
(A) वादि
(B) सुदि
( C) रुचि
(D) बदि 

Correct Answer  ( D )




7. अधोलिखितेषु अव्ययं नास्ति ? 
(A) उदेतो:
(B) विसृप:
( C) पिबध्यै
(D)पारदृश्वा

Correct Answer  ( D )




8. अव्ययपदं विकारं प्राप्नोति ?
(A) विभक्तिषु
(B) वचनेषु
( C) लिंगेषु
(D) न कुत्रापि

Correct Answer  ( D )




9. शीघ्रार्थकम् अव्ययपदं नास्ति ?
(A) झटिति
(B) तरसा
( C)द्राक्
(D)सहसा

Correct Answer  ( D )




10. कस्य समासस्य सर्वाणि रूपाणि अव्ययं भवन्ति ?
(A) अवययीभाव 
(B) तत्पुरुष
( C) केवल
(D)द्विगु

Correct Answer  ( A )




11. अधोलिखितेषु कस्मिन् समूहे अव्ययपदं नास्ति ?
(A) कुत्र,तत्र,कदा,सदा
(B) इह:,क्व,यत:,तत:
( C) पठिता,योद्धा,गन्ता,श्रोता 
(D) पठितुं,पठित्वा,उपकृष्णम्

Correct Answer  ( C )




12. अधोलिखितेषु अव्ययं नास्ति ?
(A) लिखित्वा
(B) विलिख्य
( C) पातुम्
(D) पीतम् 

Correct Answer  ( D )




13. मौनोच्चारणार्थकम्" अव्ययपदं अस्ति ?
(A) उपांशु 
(B) तूष्णीम्
( C) शनै:
(D) आशु

Correct Answer  ( A )




14. निशार्थकम्" अव्ययपदं अस्ति ?
(A) नक्तम्
(B) उषा
( C) दोषा
(D) त्रीणि 

Correct Answer  ( D )




15. अधोलिखितेषु कृत्प्रत्ययान्तरूपं अव्ययं भवन्ति ?
(A) क्त्वा,ल्यप्
(B) तुमुन,ण्वुल
( C) तोसुन्,कसुन्
(D)सर्वै: 

Correct Answer  ( D )




16. अधोलिखितेषु अव्ययं अस्ति ?
(A) चन्द्रशेखर:
(B) अपुत्र:
( C) केशाकेशि
(D) उन्नस:

Correct Answer  ( C )




17. अधोलिखितेषु अव्ययं नास्ति ?
(A) स्मर्तुम्
(B) आम्
( C) कस्मिन्
(D) विलिख्य

Correct Answer  ( C )




18. अधोलिखितेषु समीचिनं नास्ति ?
(A) ह-प्रसिद्ध
(B) कूपत्-प्रशंसा
( C) नेत्-शंका
(D)यथाकथाच- जैसे-तैसे 

Correct Answer  ( D )




19. अधोलिखितेषु समीचिनं नास्ति ?
(A) पशु-सम्यक्
(B) अथ-मंगलारम्भ
( C) आ-संबोधन
(D) किल-वार्ता

Correct Answer  ( C )




20. पुन:अर्थकम्" अव्ययपदं अस्ति ?
(A) मुहुस्
(B) भूयस्
( C) आभीक्ष्णम्
(D) त्रीणि

Correct Answer  ( D )
(This post was last modified: 12-14-2017 08:26 PM by Team SMART.)
12-14-2017 08:23 PM
Find Posts Quote


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  REET ( Level - 1 ) Mock Test 8 Team SMART 1 4,868 02-05-2018 11:26 AM
Last Post: Team SMART
  REET ( Level - 1 ) Mock Test 7 Team SMART 0 3,174 02-01-2018 07:28 PM
Last Post: Team SMART
  REET ( Level - 1 ) Mock Test 6 Team SMART 0 4,547 01-26-2018 08:39 AM
Last Post: Team SMART
  REET ( Level - 2 ) SST Mock Test 5 Team SMART 0 16,544 01-03-2018 08:14 PM
Last Post: Team SMART
  REET ( Level - 2 ) SCM Mock Test 4 Team SMART 0 13,140 12-23-2017 08:46 PM
Last Post: Team SMART

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | SMART | Return to Top | Return to Content | Mobile Version | RSS Syndication
Powered By MyBB, © 2002-2019 MyBB Group.
Designed by © Dynaxel